Baron, Amontillado Micaela, 0,75 l

Cena za litr 653,3 Kč/litr

Víte, jaký byl oblíbený nápoj E. A. Poa? Amontillado – sherry dvou světů neboli jedinečné, půvabné a komplexní víno kombinující dva odlišné způsoby výroby sherry. Víno, jehož barvy a chutě se mění jako listy na podzim – od svěžího a jasně zářivého až po hluboké a teplé tóny.

Obsah cukru: <5 g/l

Vůně: Likérové pralinky, čokoláda, pražený karamel, ořechy, hořké mandle, dřevité tóny. 

Chuť: Silný vstup s hedvábným pocitem na patře doprovázený elegantní mandlovou hořkostí. Svěží a dlouhotrvající závěr.

Doporučujeme párovat s: Mandle, šunka Morcón, iberská šunka, grilovaný chřest, artyčokový krém, restované uzené houby, bílá masa, losos, sleď, jehněčí maso, králičí maso.

490 Kč
Dostupnost: Skladem (2 ks)
Kód: 158
Baron, Amontillado Micaela, 0,75 l
982 1 baron micaela amontillado
Novinka
Dárek
Dárek k objednávce nad 2000 Kč
Ke každé objednávce nad 2000 Kč
Garance doručení
nepoškozeného zboží
Doručení do druhého dne
na jakékoliv místo v Praze

Detailní popis produktu

Amontillado je víno plné paradoxů, které přináší lehkost Fina i bohatost Olorosa. Tento nápoj, plný ořechových, karamelových a jemně dřevitých tónů, vás překvapí svou jemností a vyvážeností.

Amontillado – sherry dvou tváří

Amontillado začíná svůj život jako Fino. Vyrábí se z odrůdy Palomino, která nejdříve fermentuje v tancích, dokud nedosáhne požadováného obsahu alkoholu a chuti. Poté nastupuje fortifikace, kdy se víno obohacuje o destilát, čímž se zvyšuje obsah alkoholu na cca 15 %. Takto posílené víno se přesune do dubových sudů, kde se na jeho povrchu vytvoří vrstva přirozených kvasinek zvaných „flor“. Tento závoj chrání víno před oxidací a dodává mu jeho svěží a suchý charakter. V těchto sudech pak zraje metodou criaderas y soleras.

Amontillado však následuje jinou cestu. Přidáním dalšího vinného destilátu se obsah alkoholu zvyšuje na 16–18 %, čímž zanikne vrstva kvasinek a umožňuje to vínu pokračovat v další fázi zrání bez vrstvy floru. Tento druhý proces oxidace – vystavení vína vzduchu – dává Amontilladu jeho sytou jantarovou barvu a komplexní paletu chutí.

Criaderas y soleras

Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.

Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.

Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze

Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.

Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir. 

400 let tradic a kvalitního sherry

Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.

V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.