Baron, Manzanilla Micaela, 0,75 l
Cena za litr 437,3 Kč/litr
Lehké a osvěžující sherry z odrůdy Palomino vonící po ovoci, mandlích a čerstvé trávě. Jemná mandlová hořkost v chuti a závěrečná kyselinka vás přenesou do malebné krajiny u ústí řeky Guadalquivir, odkud víno také pochází. Unikátní mikroklima, 4leté zrání a vybraná odrůda zajišťují vínu velice zajímavý chuťový profil.
Chcete-li si dopřát unikátní chuťový zážitek, suché sherry je skvělou volbou, jak poznat tento vinný klenot zase z jiné – méně sladké stránky.
Obsah cukru: < 5 g/l
Vůně: Čistá a intenzivní vůně s tóny svěžesti, jablek, mandlí, heřmánku a trávy zakončené lehkou salinitou..
Chuť: Svěží, suchá, nekomplikovaná chuť s mandlovými tóny a příjemnou kyselinkou.
Doporučujeme párovat s: Olivy, jamón, mojama (sušený tuňák), ančovičky v octě, treska, studené polévky (gazpacho, ajo blanco, salmorejo), uzená masa, sushi.
Detailní popis produktu
Manzanilla je jedním z nejznámějších a nejsušších druhů španělského sherry. Pochází z Andalusie v jižním Španělsku a nabízí svěžest, jemnost a bohaté aroma. Obecně, výroba sherry patří k jedněm z nejnáročnějších vůbec. Aby víno chutnalo přesně tak, jak má, musí projít řadou procesů náročných na zkušenosti vinaře, ale i čas.
Výroba sherry Manzanilla
Manzanilla vzniká v oblasti Sanlúcar de Barrameda ve Španělsku, kde panují ideální podmínky pro její výrobu. Klíčovým faktorem je zdejší unikátní mikroklima kombinující slaný mořský vzduch s vlivem větru z Atlantského oceánu. Právě tyto jedinečné podmínky dodávají Manzanille její charakteristickou mineralitu a svěžest.
Manzanilla je vyrobena z bílé odrůdy Palomino, jejíž mošt se získává jemným lisováním, ze kterého se využije pouze první várka. Vylisovaný mošt pak prochází fermentací v tanku. Následně dochází k fortifikaci vína, při které je do vína přidán alkohol tak, aby se obsah akoholu zvýšil na 15 %. Poté se víno přesune do dřevěných sudů, kde vzniká flor – vrstva kvasinek vytvářející na povrchu vína ochranný závoj. Víno je tak přirozeně chráněno před oxidací a zároveň díky němu získává jedinečné chuťové vlastnosti. V případě Manzanilly je flor velmi důležitý. Vlivem mořského vzduchu se vytváří silná vrstva kvasinek, která dodává Manzanille její charakteristickou chuť.
Criaderas y soleras
Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.
Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.
Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze
Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.
Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir.
400 let tradic a kvalitního sherry
Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.
V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.