Petritegi D.O. Monovarietal Alai cider 6% Alk, 0,75l
Cena za litr 397,3 Kč/litr
Jednoodrůdový přírodní cider s označením původu Euskal Sagardoa - Cider z Baskicka. Vyrobeno 100% z původních jablek odrůdy Txalaka na kalech.
Detailní popis produktu
Charakteristika přírodního jablečného moštu s monovarietálním označením původu Alai
S Alai chce Petritegi předat osobnost jablka Txalaka: kyselé a svěží. Toto jednoodrůdové víno jsme pojmenovali s emocí, kterou cítíme při jeho degustaci a se kterou bylo vyrobeno: radost.
Petritegi Monovarietal Alai je jednoodrůdový cider vyrobený 100% z původních jablek odrůdy Txalaka a se značkou kvality označení původu Euskal Sagardoa. Náš vinař vybral tuto odrůdu z jablečných sadů nejlepších místních dodavatelů v Petritegi. Odrůda byla sbírána jednotlivě v optimálním okamžiku zralosti a přepravena do vinařství v 1000 kg krabicích Ve vinařství byla odrůda také individuálně zpracována a hýčkána, přičemž jablečný mošt zůstal na kalech, bez stočení, čímž se zvýraznily jeho vůně a chutě, což je skutečným odrazem jeho typičnosti.
Mezinárodní ocenění
2023. Stříbrná medaile na Mezinárodní světové soutěži cideru ve Frankfurtu (Německo).
Složení: 100% moštová jablka vypěstovaná v Baskicku odrůdy Txalaka.
Organoleptické a senzorické vlastnosti
Pohled
Žlutá barva se zelenými tóny a elegantní přítomnost.
Vůně
Výrazné aroma bílého ovoce, jako je jablko a hruška.
Chuť
Kyselost a svěžest, které vytvářejí příjemný ovocný pocit, jako je radost z kousání do kyselého jablka v jablečném sadu Petritegi. Cider s tělem a rozpoznatelným charakterem.
Skladování
Výrobek se doporučuje skladovat na chladném místě bez velkých teplotních výkyvů. Abyste si mohli vychutnat všechny kvality cideru, je lepší jej spotřebovat do 15 měsíců po lahvování.
Podmínky služby
Doporučuje se podávat cider mezi 10ºC a 13ºC. Jde o nefiltrovaný produkt, který má v průběhu času tendenci spočívat část svých vlastností na dně láhve. Před otevřením se doporučuje otočit láhev dnem vzhůru a lehce s ní zatřepat, aby se rozpustil sediment, zhomogenizoval cider a "probudil" oxid uhličitý.
Abyste cider ocenili co nejlépe, doporučujeme jej podávat ve sklenici z výšky přibližně 15 cm pomocí zabudované nalévací zátky. Po otevření láhve se doporučuje vypít cider v krátké době.
Síla alkoholu: 6 % obj.
Alergeny: obsahuje siřičitany.
Přestože v Petritegi se do moštu při výrobě nepřidávají žádné siřičitany, při kvašení jablečného moštu mohou kvasinky produkovat siřičitany přirozeně a někdy v dostatečném množství, aby působily na citlivé osoby.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Petritegi měl tradiční dřevěný lis na výrobu jablečného moštu z jablek vypěstovaných na vlastním pozemku. Jablečný mošt, který vyrobili, byl určen pro rodinnou spotřebu, ale prodával se také jako zásoby pro rybářskou flotilu Gipuzkoan, jednotlivcům a do takzvaných „moštáren“ neboli moštáren.
Dnes je moštárna Petritegi ideálním místem k ochutnání baskického moštu a gastronomie: venku na venkově, obklopená jabloněmi a jen 5 km od San Sebastianu.