Petritegi D.O. Monovarietal Jare 6% Alk, 0,75l
Cena za litr 397,3 Kč/litr
Jednoodrůdový přírodní cider s označením původu Euskal Sagardoa - Cider z Baskicka. Vyrobeno 100% z původních jablek odrůdy Urtebi Txiki na kalech
Detailní popis produktu
Charakteristika přírodního cideru s monovarietálním označením původu Jare
S Jarem chce Petritegi předat osobnost jablka Urtebi Txiki: kyselou, hořkou a velmi intenzivní. Toto jednoodrůdové víno jsme pojmenovali podle emocí, které cítíme při jeho degustaci a se kterými bylo vyrobeno: svoboda.
Petritegi Monovarietal Jare je jednoodrůdový cider vyrobený 100% s nativními jablky odrůdy Urtebi Txiki a se značkou kvality označení původu Euskal Sagardoa - Baskicko. Náš vinař Argoitz Otaño Merketegi vybral tuto odrůdu z jablečných sadů nejlepších místních dodavatelů v Petritegi. Odrůda byla sbírána jednotlivě v optimálním okamžiku zralosti a byla přepravena do vinařství v 1000 kg krabicích Ve vinařství byla odrůda také individuálně zpracována a hýčkána, přičemž jablečné víno zůstalo na kalech, bez stočení, čímž se zvýraznily jeho vůně a chutě, což je skutečným odrazem jeho typičnosti.
Organoleptické a senzorické vlastnosti
Pohled
Zelenožlutá barva, s jemnou txinpartou a mladistvým vzhledem.
Vůně
Intenzita a aromatická komplexnost (zelené jablko), svěžest a sladké vzpomínky.
Chuť
Nejprve si všimneme kyselosti, která ustupuje ovocné explozi. Charakteristická hořkost odrůdy poskytuje strukturu a tělo, díky čemuž je chuť delší.
Skladování
Výrobek se doporučuje skladovat na chladném místě bez velkých teplotních výkyvů. Abyste si mohli vychutnat všechny kvality cideru, je lepší jej spotřebovat do 15 měsíců po lahvování.
Doporučuje se podávat cider mezi 10ºC a 13ºC. Jde o nefiltrovaný produkt, který má v průběhu času tendenci spočívat část svých vlastností na dně láhve. Před otevřením se doporučuje otočit láhev dnem vzhůru a lehce s ní zatřepat, aby se rozpustil sediment, zhomogenizoval cider a "probudil" oxid uhličitý.
Abyste cider ocenili co nejlépe, doporučujeme jej podávat ve sklenici z výšky přibližně 15 cm pomocí zabudované nalévací zátky. Po otevření láhve se doporučuje vypít cider v krátké době.
Síla alkoholu: 6 % obj.
Alergeny: obsahuje siřičitany.
Přestože v Petritegi se do moštu při výrobě nepřidávají žádné siřičitany, při kvašení jablečného moštu mohou kvasinky produkovat siřičitany přirozeně a někdy v dostatečném množství, aby působily na citlivé osoby.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Petritegi měl tradiční dřevěný lis na výrobu jablečného moštu z jablek vypěstovaných na vlastním pozemku. Jablečný mošt, který vyrobili, byl určen pro rodinnou spotřebu, ale prodával se také jako zásoby pro rybářskou flotilu Gipuzkoan, jednotlivcům a do takzvaných „moštáren“ neboli moštáren.
Dnes je moštárna Petritegi ideálním místem k ochutnání baskického moštu a gastronomie: venku na venkově, obklopená jabloněmi a jen 5 km od San Sebastianu.